Fakültemizde Yerel Medya Buluşmaları Paneli düzenlendi
Karabük yerel medya mensuplarının katılımı ile Fakültemizde 'Yerel Medya Buluşmaları' paneli düzenlendi.

Fakültemizde Yerel Medya Buluşmaları paneli, Üniversitemiz Fethi Toker Güzel Sanatlar Fakültesi binasında yer alan Prof. Dr. Sadettin Ökten konferans salonunda 21 Aralık'ta Karabük yerel medya mensupları, Karabük Üniversitesi Yönetimi, Fakültemiz dekanı, öğretim elemanları ve öğrencilerinin katılımıyla, Karabük yerel medyası ile öğrencilerimizi buluşturmak ve yerel medya hakkında bilgi sağlamak amacıyla düzenlendi.



Yerel Medya Buluşmaları panelinde konuşmacı olarak Karabük İnternet Gazetecileri ve Medya Derneği Başkanı Ergün Başkaya, Batı Karadeniz Ekpres Gazetesi kurucusu ve sahibi Necati Karaoğlu, Avrasya Gazeteciler Karabük İl temsilcisi ve BRTV Yönetim Kurulu Başkanvekili Osman Çetinkaya, Karabük Gazeteciler ve İletişimciler Derneği başkanı Serap Karaoğlu, Anadolu Gazeteciler ve Spor Yazarları Derneği başkanı Karabük Şube başkanı Osman Semih Gülen, Derin TV Yönetim Kurulu Başkanı Sait Alıcı ve Panel moderatürü olarak Fakültemiz Gazetecilik Bölümü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa İnce katıldı.

Yerel Medya Buluşmaları paneline Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, KBÜ Rektör Yardımcılarından Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş ve KBÜ Genel Sekreteri Lütfü Köm teşrif ettiler.



Panelde konuşma yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık konuşmasında, yerel medya ile Üniversitemiz arasında iletişime açık bir zemin oluşturmaya önem verdiklerini, Karabük yerel medyasının bu konudaki samimiyetinden memnun kaldıklarını ifade etti. Kırışık, "Karabük'te İletişim Fakültesi kurulmasındaki ana hedeflerden bir tanesi de yerel medya ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir iletişim zemini oluşması, yerel medyanın gelişmesine katkı sunulması ve yerel medya ile birlikte Karabük'ün sesinin Türkiye'ye ve Dünya'ya ulaştırılmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu. İletişim Fakültesi'nin birikimini yerel medya mensuplarının sahip olduğu birikimle buluşturmak ve kaynaştırmak istediklerini belirten Rektör Kırışık, teori ve pratik bilgiyi bir araya getirerek  televizyon ya da gazete haberinin  hangi aşamalardan geçerek medyada yayımlandığını öğrenmenin saha çalışmasına bağlı olduğunu ifade etti. Bu bağlamda staj konusuna önem verdiklerini, yerel medyanın birikimine staj desteği vermek istediklerini açıkladı. İletişim Fakültesi öğrencilerinin de ulusal ve uluslararası medyada güçlü bir şekilde yer alabilmesi için temel becerileri kazanmalarını, görerek öğrenmelerini sağlamak istediklerini ve bu konuda yerel medyaya üniversite olarak destek vermeye hazır olduklarını belirtti.

Fakültemiz tarafından bu yıl birincisi düzenlenen Yerel Medya Buluşmaları Paneli Fakültemiz dekanı Prof. Dr. Fatih Bayram'ın açılış konuşması ile başladı. Dekanımız düzenlenen bu paneli bir gelenek haline getirerek her yıl 21 Aralık gününde gerçekleştirmeye hedeflediklerini belirtti.



Dekanımızın ardından konuşma yapan KBÜ Rektör Yardımcılarından Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş konuşmasında Üniversitemizin yerel medya ile arasındaki ilişkilerin daha kuvvetli olması için daha çok çalışmak gerektiğini vurguladı.




Panel, konuşmacıların Karabük yerel medyası hakkında konuşmaları ile devam etti. Necati Karaoğlu Karabük'te yerel gazeteciliğin tarihinden ve gazeteciliğin koşullarının zaman içinde değiştini ifade etti. 1937'de demirçelik fabrikasının kurulmasıyla Karabük'ün hızla geliştiğini söyleyen Karaoğlu, bu gelişime paralel olarak bölgede yerel gazeteciliğin de hızla arttığını kaydetti. 
 
Osman Semih Gülen gelenekselden dijital medyaya geçişle birlikte Karabük yerel medyasınında yaşanan değişimden söz etti. İnternet aracılığıyla yerel medyanın yaygın medya haline gelindiğini, okuyucu kitlesinin ciddi oranda arttığını kaydeden Gülen, dijital medya ağı üzerinden Karabük gündem gazetesini okurlarıyla buluşturduklarını ifade etti. Bu mesleğin sevmeden yapılamayacağının altını çizen Gülen, bu meslekte çalışma saati olmadığını, bu meseği icra edebilmek için iyi bir eğitimden geçmenin önemini vurguladı. 

Karabüknethaber'in sahibi Ergün Başkaya 14 yıldır dijital medya içinde olduklarını, gazeteciliğin bir tutku mesleği olduğunu belirtti. Günümüzde radyo televizyon ve gazetenin artık telefonun içine sığdırıldığını, bu noktada dünyaya erişimin hiç olmadığı kadar arttığını ifade etti. Telefonun özel hayatın ihlali, bilgi kirliliği ve güvenlik sorununu da arttığını hatırlatan Başkaya, eline telefon alan herkesin gazetecilik mesleğine soyunmasının da yanlış olduğuna vurgu yaptı. Kirli bilginin yayılması kadar Karabük'te yerel medyanın en büyük sorunlarından birinin de hizmet içi eğitim eksikliği olduğunu hatırlatan başkaya, bu bağlamda karabükte bir iletişim fakültesi kurulmasının geleceğin gazetecilerini yetiştirmek adına son derece önemli olduğuınun altını çizdi. İletişim fakültesi öğrencilerine tavsiyelerde bulunan Başkaya, gençlerin ulusal basından önce yerel basında çalışması gerektiğini, bu bölgeyi kalkındıracakların iletişim fakültesi mezunu gençler olacağının altını çizdi. 
 
BRTV Yönetim Kurulu Başkanvekili Osman Çetinkaya 1987 yılında gazeteciliğe başladığını belirtti. Çetinkaya, BRTV olarak 1994'te Karabük'ün ilk kez televizyonla buluştuğunu, son 9 yıldır da Türksat ve D Smart'ta yayın yaptıklarını belirtti. Gazetecilik mesleğinin yerel medyadaki önemine dikkat çeken Çetinkaya, Karabük üniversitesiyle yakın diyalog içerisinde olduklarını, gazetecilerin, öğrencilerin ve akademisyenlerin bölgedeki yerel dinamikleri harekete geçiren faktörler olduğununu kaydetti.

Derin TV Yönetim Kurulu Başkanı Sait Alıcı yazılı basından internet medyasına evrildiği günümüzde maliyetlerin artmasıyla yerel basının zor şartlarda yayıncılık faaliyetini sürdürdüğünü belirtti. Alıcı, bunun yanında yetişmiş eleman bulmakta da zorluk çektiklerini ifade etti. Alıcı, birlikte çalışacakları ekip arkadaşlarının bu bağlamda tecrübeli olmasına önem verdiklerini açıkladı. Ayrıca öğrencilerin yerel basında vakit geçirmesinin yerel medyayı güçlendireceğini ifade etti.

Panel, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık'ın konuşmacılara teşekkür belgesi vermesi ile son buldu.