Hayırseverimiz





























































































 

Türker İnanoğlu 18 Mayıs 1936 tarihinde Safranbolu’da dünyaya gelmiştir. Babası Fransızca, Farsça ve Arapça bilen tıp doktoru Hakkı Nevin, annesi ise Safranbolu eşrafından Çizmecioğlu ailesine mensup Nazmiye Hanımdır. İnanoğlu’nun ömrünün ilk 15 yılı Safranbolu’da geçmiştir.

İnanoğlu, Tatbiki Güzel Sanatlar Akademisi Grafik Bölümü öğrencisi iken sinemaya ilk adımını atmış, çalışkanlığıyla kısa zamanda kendini göstererek ünlü yönetmenler Ömer Lütfi Akad ve Nişan Hançer’e asistanlık yapmıştır. Yeşilçam’da yönetmen yardımcısı olarak 11 filmde görev almış, 1958 yılında ise yönetmenlik yapmaya başlamıştır. “Senden Ayrı Yaşayamam”  yönetmenliğini yaptığı ilk filmi olmuştur.
            
Türk sinema tarihinde önemli yere sahip olan Erler Film şirketini 1960 yılında kurmuş, 213 uzun metrajlı filmin yapımcılığını üstlenmiştir. Bu filmlerden 78’inin yönetmenliğini ise kendisi yapmıştır. 
            
Türker İnanoğlu, Türk sinema sektörünü yurt dışına açarak uluslararası ortak film üretimi gerçekleştirmiştir. İran, Yunanistan, Hong-Kong ve İtalya ile 21 ortak yapım filme imza atmış, bu sayede Yeşilçam ve Türk oyuncuların yurt dışında tanınmasını sağlamıştır. Aynı zamanda Türkiye'de çekilen birçok Amerikan, Fransız, Alman, Japon yapımı filmde de yürütücü yapımcı olarak görev almıştır.
            
Seksenli yılların hemen öncesinde dünyada yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan videokaset teknolojisine yatırım yaparak, 1978 yılında İngiltere’de “ITE Films Limited” adıyla video dağıtım şirketi kurmuştur. Uluslararası video film dağıtımını üstlenen İnanoğlu, 1979 yılında kurduğu Ulusal Video şirketiyle ülkemizi videokaset teknolojisi ile tanıştırmıştır.
           
Türker İnanoğlu, TRT ve özel televizyonlar için plato sağlayan ve teknik yapım desteği veren televizyon stüdyolarını 1985 yılında Ulusal Radyo ve Televizyon adıyla kurmuştur.  Burada TRT’ye “Bir Başka Gece”, “Hodri Meydan”, “Gecenin Getirdikleri” gibi çeşitli haber ve eğlence programları hazırlanmıştır. Özel televizyonların yayın hayatına geçmesiyle birlikte Star TV, Show TV, Kanal 6, ATV ve Kanal D yayın kuruluşlarına 10 bin saatin üzerinde program çekilmiştir.
            
Vizyoner bakış açısı ve girişimci kimliği ile Türk sinemasında yönetmen, yapımcı, kimi zaman senarist ve yayıncı olan İnanoğlu, yenilikçi çalışmalarını sinema işletmeciliği alanına da yansıtmıştır. İstanbul'un en eski sineması olan Beyoğlu Atlas ve Şişli Kent Sinemalarına yeniden hayat vermiş, 2005 yılında İstanbul Maslak’ta yer alan, Türker İnanoğlu Maslak Show Center’ı ülkesine armağan etmiştir. 
            
1960’lı yıllarda Filmciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyeliğiyle sivil toplum faaliyetlerine başlayarak 1973 yılında sekiz arkadaşı ile Türk Filmciler Derneği’ni kurmuştur. Ayrıca, 1982 yılında Film Yapımcıları Derneği (FİYAP)’ni kurup uzun süre başkanlığını sürdürürmüş, daha sonra kurulan Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SE-SAM)’nin kurucu üyesi ve ilk başkanı olmuştur. Türk sineması için gerekli birçok yasanın çıkartılması ve mesleki düzenlemelerin yapılmasında da aktif rol almıştır.
            
SE-SAM’ın onursal başkanı olan İnanoğlu, 1997 yılında Türker İnanoğlu Sinema Vakfı (TÜRVAK)’nı kurarak yapımcılığını üstlendiği tüm filmlerini ve hakları kendisinde olan TV programlarını bu vakfa devretmiştir. TÜRVAK bünyesindeki Sinema Televizyon Eğitim Merkezi ve Türkiye’de türünün ilk ve tek örneği olan Sinema Tiyatro Müzesi onun eseridir.
            
TÜRVAK Kitapları adı altında basılan eserler, sinema ve televizyon yayıncılığı ile ilgili başyapıtlardır. Çeşitli gazete ve dergilerde yayınlanmış makalelerini bir araya getirdiği “Sinema-TV Üzerine Denemeler”, Türk sinemasında 2004 yılına kadar çekilen filmlerin afişlerini topladığı “5555 Afişle Türk Sineması” adlı kitapları Türk sinemasının hafızası durumundadır. Yine, İnanoğlu’nun yaşam izleğinden hareketle ülkemiz sinema televizyon yayıncılığı serüveninin anlatıldığı “Bay Sinema” adlı biyografik eser Giovanni Scoglamillo’nun kaleminden yayınlanmıştır.  
            
Hayatını Türk sinemasına adayan Türker İnanoğlu; Antalya Altın Portakal Film Festivali, İzmir Belediyesi, İzmir Fuarı İdaresi, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı ve Kültür Bakanlığı başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluştan çok sayıda ödül almıştır.